Ново решение на  проблема със старите коли измислиха румънци. Това е програмата

...
Ново решение на  проблема със старите коли измислиха румънци. Това е програмата
Коментари Харесай

Местна таратайка: Предлагат изгодна сделка за шофьорите със стари коли

Ново решение на  казуса със старите коли измислиха румънци. Това е програмата Rabla Local (в превод “местна таратайка ”), която започва от понеделник, заяви на конференция в Клуж-Напока министърът на околната среда Мирча Фекет, представен от Диджи24.

Програмата трябваше да стартира още през 2022 година, само че беше отлагана няколко пъти. Тя дава право на румънците да се откажат от коли, по-стари от 15 години и да получат в подмяна 3000 леи (1200 лева.), без да са задължени да купуват нова кола. 80 % от парите за програмата идват от Фонда за околната среда, а 20 % от локалния бюджет.

Колата, която ще бъде бракувана, би трябвало да е записана в данъчните регистри на кметството, да е на повече от 15 години, да има стандарт за замърсяване Евро 3 или по-стар и да има главните съставни елементи, като мотор, трансмисия и ходова част. Физическите лица, които се запишат в програмата, би трябвало да имат местопребиваване или да обитават в Румъния и да живеят в общината, до която насочат настояването. Те не би трябвало да имат просрочени отговорности за заплащане на налози, санкции и вноски към локалния и държавния бюджет.

240 милиона леи са преведени за систематизиране по програмата за тази година. Броят на бенефициентите за всяка административно-териториална единица ще се дефинира съгласно популацията, заяви Българска телеграфна агенция.

62 % от румънците имат най-малко една кола в семейството си, 45 на 100 имат автомобил на повече от 11 години. Три четвърти са си закупили колата втора ръка, демонстрират данните от скорошно изследване на Румънския институт за оценка и тактика (IRES). Повече от половината (54 процента) от интервюираните имат коли, които употребяват дизелово гориво, 36 % са на бензин. Два % споделят, че имат хибридна кола и един % употребяват електрическа.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР